lauantai 1. joulukuuta 2012

Haaste! Kansankynttiläin kokoontumisajot

Olen nyt katsellut kyllin lukemattomien tietokirjojen osuutta hyllyssäni niin pitkään, että on aika kääriä hihat ja tehdä niille jotakin. Sitä silmällä pitäen julistan täten haasteen nimeltä...


Kansankynttiläin kokoontumisajot
Useimmiten (mikäli kirjastonhoitajat tekevät tehtävänsä) ei tarvitse tutkailla kirjaston antimia kovinkaan kauan löytääkseen jonkin vinhan tietokirjan, joka tekisi mieli viedä mukanaan kotiin. Iho-ongelmien ohella olen saanut sukuvikana monialaisen (joskin ailahtelevan) uteliaisuuden, joka oireilee esimerkiksi siten, että tuon tasaisin väliajoin kirjastosta kotiin mitä erilaisimpiin aloihin liittyviä tietokirjoja.

On kuitenkin valitettavasti niin, että usein nämä romaaneja "raskaammat" tietokirjat jäävät syystä tai toisesta lukematta. Milloin loppuu laina-aika kesken, milloin tuntuu kurssien puolesta olevan tietokirjallisuutta nenän alla jo omiksi tarpeiksi, milloin mitäkin. Nyt on aika korjata tuo asia. "Peruskoulun tragedia", sanoi äitini kerran, "on se, että kiinnostavia asioita yritetään opettaa tismalleen siinä iässä oleville ihmisille, joita mikään ei juuri sillä hetkellä kiinnosta vähääkään." Kansankynttiläin kokoontumisajoissa on tarkoitus (ei sen enempää tai vähempää kuin) kiinnostua maailmasta. Ottaa selvää jostakin, mikä on aina kiinnostanut, mutta jäänyt tutkimatta, tai vaihtoehtoisesti ottaa riski tutustumalla johonkin vaikkapa kouluajoilta traumaattiseen aiheeseen jonkin mukaansatempaavan tietokirjan avulla.

Kansankynttiläin kokoontumisajojen säännöt:
Lue tietokirjoja eri kategorioista ja kapua siten valaistuksen tasolta toiselle:

Sytkäri - 3 kirjaa ja 2 kategoriaa
Taskulamppu - 6 kirjaa ja 3 kategoriaa
Hehkulamppu - 9 kirjaa ja 4 kategoriaa

Halutessasi voit napata vaikkapa blogisi sivupalkkiin ohesta uuden merkin sitä mukaa, kun olet kerännyt tarpeeksi kirjoja ja kategorioita seuraavaan tasoon. Koska tietokirjat ovat (ainakin minusta) hidaslukuisempia kuin romaanit, haasteeseen on aikaa tarttua kokonainen vuosi: "haastekausi" päättyy parahiksi ennen joulukuuta 30.11. 2013. Yhdellä kirjalla voi osallistua yhteen kategoriaan. Jos useampi tuntuu sopivan, valitse mieleisesi.

Kategoriat ovat seuraavat:
I) Filosofia
II) Psykologia
III) Uskonto
IV) Yhteiskunta
V) Media ja viestintä
VI) Maantieto
VII) Matkat
VIII) Kansatiede
IX) Luonnontieteet
X) Luonto ja ympäristö
XI) Matematiikka
XII) Tekniikka, teollisuus (esim. muotoilu) ja liikenne
XIII) Käsi- ja puutyöt, kokkailu & muunlainen askartelu. Huom! Edellyttää kirjan avulla toteutetun projektin.
XIV) Talous ja kuluttaminen
XV) Kirjallisuustiede
XVI) Kielet ja kielitiede
XVII) Historia
XVIII) Kuvataide, musiikki, tanssi ym.
XIX) Elämäkerrat ja muistelmat
XX) Yleisteokset

Koska esimerkiksi keittokirjoja on vaikea sinänsä "lukea", kategorian XIII -suorittaminen edellyttää kirjaan tutustumisen lisäksi jonkin projektin, jonka on toteuttanut kirjaa konsultoituaan. (Jos nyt rupeaa neulomaan esimerkiksi villapaitaa, paidan ei toki tarvitse olla valmis joulukuuhun mennessä!)

Kuten aina, opiskelu kannattaa... joskin nyt laihanlaisesti, koska olen sangen peeaa. ;) Sytkäritasolaisten kesken arvotaan joulukuussa 2013 pikkuinen kynttiläpalkinto. Taskulamppujen kesken arvotaan vapaavalintainen max. 12e arvoinen pokkari pokkarit.fi-sivuston valikoimista. Hehkulamput voivat puolestaan osallistua halutessaan Adlibriksen 15 euron lahjakortin arvontaan. Arvonta suoritetaan joulukuun 1. päivä 2013.

Kun olet kiivennyt haluamallesi tasolle, voit osallistua arvontaan seuraavalla tavalla:

1) Kirjoita blogiisi yhteenvetopostaus, jossa on linkit haasteen puitteissa lukemiasi tietokirjoja käsitteleviin blogiteksteihisi. Olisi todella mukavaa, jos kirjoittaisit yhteenvetomerkintään myös tunnelmiasi: Opitko jotain uutta? Mitä? Millaisia ajatuksia kirjat herättivät? Osoittautuiko jokin aihe tylsemmäksi tai kiinnostavammaksi kuin oletit? Klassinen "miltä nyt tuntuu?"

2a) Jos haluat osallistua arvontaan, linkkaa edellä mainittu yhteenvetopostauksesi tähän. Muutkin voivat sitten käydä katselemassa lukuvinkkejä ja tunnelmia. Kerro samalla, mihin arvontaan lukemisillasi osallistut.
2b) Mikäli sinulla ei ole omaa blogia, mutta haluaisit silti osallistua arvontaan, tee ykköskohdassa mainittua vastaava, suppea yhteenveto kommenttina tähän merkintään sitten, kun olet lukenut haluamasi kirjat. Mainitse haastetta varten lukemasi kirjat ja kommentoi niitä lyhyesti.

Etenkin englanninkielisessä maailmassa eletään populaaritiedekirjojen kultakautta, mikä on onneksi levinnyt osin Suomeenkin. Todella monesta vaikealtakin tuntuvasta aiheesta on kirjoitettu maallikoille suunnattuja kirjoja. Jos itseä kiinnostavasta aiheesta ei tunnu löytyvän mitään, kannattaa pyytää apua esimerkiksi oman kirjaston kirjastonhoitajalta. Olen tästä tosi innoissani! Toivottavasti tekin. Uteliaisuutta, intomieltä ja hyviä löytöjä!

57 kommenttia:

  1. Aivan huikean hyvä haaste! Tämä kansankynttilä osallistuu ilman muuta! Heti alkoi aivoja kutkuttaa, mitä kaikkea on pitänyt ottaa selvää, mutten ole saanut aikaiseksi... Toivottavasti ahneus ei koidu kohtaloksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hip hei! Täällähän oli heti kolme osallistujaa. Olin melko vakuuttunut etukäteen, että ensi vuonna arvottaisiin yksi palkinto ja loput jäisivät osallistujien puutteessa itselleni. :D

      Lykkyä tykö vain! Odotan mielenkiinnolla, mitä keksit lukea.

      Poista
  2. Mahtavaa! Kirjablogien lukijana olenkin kaivannut enemmän postauksia tietokirjoista! (Tiedätkö muuten blogia, jossa olisi edes jonkun verran keskitytty näihin?). Luen todella mielelläni popularisoitua tiedettä ja muita tietokirjoja, joten ehdottomasti osallistun haasteeseen! En vielä tosin tiedä, toteutanko sen kosmetiikkablogissani vai kommenttiboksissa, kahtoo nyt. Toivottavasti moni kirjabloggaaja nyt tarttuu tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika Rahikaisella. :)

      Ei tule nyt mieleen yhtään tietokirjapainotteista blogia... :( Tosin blogipalkin "kirjahyllyssä" on tavallista useammin käsitelty tietokirjoja. Viime aikoina on tullut ainakin talouteen ja filosofiaan liittyviä kirjapäivityksiä. (Mainittakoon kuitenkin, että päivitystahti on sangen verkkainen.)

      Kiva kuulla, että sieltäkin tullaan mukaan! Odotan innokkaasti, millaisia kirjoja toiset löytävät. ^^

      Poista
  3. Oijoi, mulle käy kyllä pian köpelösti ensi vuonna kaikkien haasteideni kanssa, mutta tämäkin houkuttelisi koska kyllähän noita tietokirjojakin on jonkin verran hyllyyn kertynyt ja ne tosiaan tapaavat jäädä kaunokirjallisuuden jalkoihin... Pienellä varauksella lähden mukaan katsomaan pääsisinkö mihinkään lopputulokseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, liikaa paineita ei pidä kerätä. :) Toivottavasti aika ja innostus riittävät tähänkin!

      Poista
  4. Kylläpä täältä löytyi mielenkiintoinen haaste, ilman muuta mukana. Ainakin sytkäritasolle lupaan päästä, mutta ei hehkulamppukaan mahdoton ole.

    VastaaPoista
  5. Minulla on pienoinen intohimo tietokirjoihin, joten lähden ehdottomasti mukaan haasteeseen!

    VastaaPoista
  6. Yritin kovasti olla tarttumatta haasteisiin, kun niitä tälle vuodelle oli kertynyt jo turhankin paljon, mutta tämä on kyllä niin mielenkiintoinen ja hauskasti muotoiltu haaste, että mukana ollaan! Ainakin sytkäriä tavoittelemassa.

    VastaaPoista
  7. Oho! Ihan mahtavaa, osanottajien määrä on tuplaantunut yks kaks. :D Tervetuloa kaikille, odotan uteliaana kirjavalintojanne!

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa kivalta, I'm in. Olenkin tarvinnut pientä potkua persuksiin tietokirjojen saralla:)

    VastaaPoista
  9. Mä tulen kanssa mukaan! Tähtään suoraan hehkulampputasolle.

    VastaaPoista
  10. Mahtava haaste :) Koska itselleen töitä tietokirjojen parissa, en taida osallistua, mutta seuraan haasteen etenemistä suurella mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
  11. Jee! Tervetuloa Katjalle lehtereille ja Titanialle itse haasteeseen. Odotan itsekin innokkaasti, mitä kirjoja väki löytää luettavaksi.

    VastaaPoista
  12. Mukana, mikäli vain tulen pitäneeksi blogini pystyssä. Taitaa olla minulle jopa ns. helppo haaste.

    VastaaPoista
  13. Löysin tämän tuolta Haastavaa lukemista -blogista, ja tähänkin on kyllä pakko osallistua vaikka haasteita on kertynyt jo aika paljon. Tietokirjoja aloitin lukemaan muutama vuosi sitten, mutta aika harvoin niistä löytyy bloggaamista, nyt on siis hyvä tilaisuus harjoitella sitäkin. Mahtavalta haasteelta siis kuulostaa! :)

    VastaaPoista
  14. Taidanpa lähteä tähän mukaan. On muutama lukemista odottava tietokirja ihan omanakin, niin ei tarvitse edes huolestua kirjastojen laina-ajoista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kovin yksiselitteistä koettaa tunkea valitsemiani kirjoja johokin tiettyyn kategoriaan. Onneksi on sentään tuo elämänkerta-kategoria, joka on melko helppo määritelmä :)

      Poista
    2. Ensin kaavailin itse kategorioita, mutta päädyin lopulta hyödyntämään kirjastoluokitusta pienin muutoksin. Itse olen huomannut kaipaavani jotain kaikenkattavaa Kolumnit, esseet, pakinat -tyylistä kategoriaa. Toisaalta on tuolla sitten tuo Yleisteokset hännän huippuna, johon voi hätäpäissään lykätä muualle sopimattomat. Hmm... Täytyykin pyytää palautetta muiltakin kategorioista siltä varalta, että vastaava hupailu pannaan pystyyn uudestaan joskus tulevaisuudessa!

      Poista
    3. Minä huomasin kaipaavani Terveys ja hyvinvointi -kategoriaa tai vastaavaa, luin Noora Shinglerin Marjoja ja maskaraa -kirjan. Kaikki ruokaa käsittelevät kirjat eivät ole reseptikirjoja... Mutta laitoin kirjan "Luonto ja ympäristö" -kategoriaan, onhan se sellaista ekoasiaa. Myös "Talous ja kuluttaminen" olisi saattanut sopia sille. Huippuhaaste joka tapauksessa, tulee luettua niitä tietokirjoja, jotka oikeasti on hankkinut hyllyynsä ihan lukemista varten, mutta jotka jostain syystä usein jäävät kaunokirjallisuuden varjoihin. Kiitos!

      Poista
  15. Osallistun, blogissani on postaus aiheesta. (:

    VastaaPoista
  16. Mahtavaa, kasassahan on jo melkein 15 tyyppiä! Kyllä tässä taitaa käydä niin, etten itse "voitakaan" kaikkia palkintoja (vaikka toisin alussa epäilin)! :D Tervetuloa kaikille teille uusillekin.

    VastaaPoista
  17. Minäkin lähden mukaan, mutta julkaisen blogissani osallistumisestani vasta huomenna kun kerron samalla kaikista muistakin vuoden tavoitteistani ja haasteistani.
    Se on sitten ihan toinen juttu, muistanko mihinkään arvontaan osallistua tai tehdä yhteenvetopostauksia, mutta jos ei mitään muuta, niin ainakin lukemaan rupean! :)

    VastaaPoista
  18. Tämä on oikeasti ihana haaste! Minun on pitänyt ja haluaisinkin lukea enemmän tietokirjoja, joten tämä voisi toimia hyvänä kannustimena itselleni niin, että oikeasti jopa tarttuisinkin niihin useammin pelkän haaveilun sijaan.

    VastaaPoista
  19. Hienoa! Tervetuloa mukaan! ^___^

    VastaaPoista
  20. Moi, olen yrittänyt jo ilmoitella, että mukana ollaan, mutta olen ollut tekniikan kanssa epäonninen. Blogini ei keskity varsinaisesti kirjoihin, mutta ajattelin lähteä mukaan ja postasin tästä myös. Hauska haaste! t. Reetta

    VastaaPoista
  21. Mä kans mukaan! Mites jos tietokirja menee kahden kategorian väliin, esim. tieteenhistoria, niin saako sen laittaa omantuntonsa mukaan kumpaan vaan?

    VastaaPoista
  22. Jipii, huippuhaaste! Pakko osallistua vielä tähnkin, kun muutenkin olin ajatellut lukevani enemmän tietokirjallisuutta tänä kuin viime vuonna. Tähtään taskulamppuun, mutta hienoa oisi jos venyisin vuoden mittaan hehkulampuksi asti...

    VastaaPoista
  23. Hauskaa saada teidät mukaan, Reetta, Taika, Anu ja Elma Ilona! Mitä enemmän osanottajia, sen enemmän (todennäköisesti) hyviä tietokirjoja pääsee esiin. :)

    Taika, laita joo kumpaan vaan. Jos haluat hifistellä, voit selvittää, mihin kirjastoluokkaan lukemasi kirja kuuluu ja mennä sen mukaan, sillä kategoriat on aika suoraan kirjastoluokista vikerretty. ^_^

    VastaaPoista
  24. Hmm, mä olen ollut kahden vaiheilla tämän haasteen kanssa... Kun pelkään, että käy lopulta nolosti, enkä saa mitään suoritettua. Mutta kuulostaa hauskalta, ja lähden vaatimattomasti tavoittelemaan sytkäriä. Katotaan käykö mitenkään.

    VastaaPoista
  25. Mahtava haaste! Ehdottomasti mukana! Omastakin kirjahyllystäni löytyy muutama tietokirja, jotka ovat oikein odottaneet lukemistaan. Josko ne tämän haasteen avulla tulisi luettua.. Lähden tavoitteleen hehkulamppua!

    VastaaPoista
  26. Hauskaa, että olette mukana! Tervetuloa! :)

    VastaaPoista
  27. Aivan mahtava (ja kannustava!) haaste, mukana ollaan! :D

    VastaaPoista
  28. Sain sytkärin! Jipii!
    Uusimman valloitukseni, Muumioppaan, kategoriaa on vaikea valita... mitä sinä arvelet? Kyseessä on varsin laaja teos, joka sopisi useampaankin kategoriaan. (Linkki blogiarvioon: http://tarinautical.blogspot.fi/2013/02/oi-mika-ilo-on-nahda-sun-paasi-kun.html)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon! Hmm... jos aiot jatkaa tietokirjojen lukemista haasteen puitteissa, kannattaa varmaan taktikoida useammasta vaihtoehdosta se, joka aihepiirinä vastaisuutta ajatellen kiinnostaa vähiten. Mutuni ehdottaa tähän sovellettavaksi kategoriaa XV) Kirjallisuustiede, mutta eiköhän tämän perustellusti saa muuallekin sopimaan. ^_^

      Poista
    2. Hyvä neuvo. Kirjallisuustiedettä tulen hyvin harvoin lukeneeksi, en yleensä oikein jaksa lukea kirjoja kirjoista... joten kuulukoon tämä vaikka siihen.

      Poista
  29. Taskulamppu tienattu! Kuudennen kirjani esittely on ajastettu huomis- eli tiistaiaamuksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhäisherännäisesti toivotan onnea maaliskuisesta saavutuksesta!

      Poista
  30. Näin vähän jälkikäteen taitaa tämäkin ei-vielä-ihan-valmis kansankynttilä ilmottautua mukaan - muutamia kivoja teoksia onkin melkein luettuna juuri sopivasti. Hieman mietin että otanko opiskeluihin liittyviä kirjoja lainkaan mukaan, hm...

    VastaaPoista
  31. Suoritin hehkulampun! http://kirjavakukko.blogspot.fi/2013/09/kansankynttilain-kokoontumisajot.html

    VastaaPoista
  32. Kiitos mainiosta haasteesta! t. hehkulamppulainen

    http://pigeonnaire.blogspot.fi/2013/11/kansankynttila-luki-tietokirjoja.html

    VastaaPoista
  33. Sytkäriin täytyy nyt jäädä, mutta olen kyllä tyytyväinen tähänkin suoritukseen. :)

    http://satunluetut.blogspot.fi/2013/11/kooste-kansakynttilain-kokoontumisajot.html

    VastaaPoista
  34. Haaste suoritettu ja mun suoritukset löytyy koottuna Haasteet 2013 ylävälilehdeltä: http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/p/haasteet-2013.html
    ja tässä postauksessa luonnehdin muutamalla sanalla suoritustani: http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/2013/11/ihminen-sodassa-haaste-ja-muuta.html
    Sain siis kokoon riittävästi suorituksia hehkulamppuun. Kiitos kivasta haasteesta!

    VastaaPoista
  35. Hehkulamppu plakkarissa. Kiitos mainiosta haasteesta! :)

    http://pihinnaisenelamaa.blogspot.fi/2013/11/vuodessa-luetut-tietokirjat.html

    VastaaPoista
  36. Jos oikein laskin, niin luin tänä ajanjaksona 35 tietokirjaa! Eli itselleni tämä ei sinänsä ollut "haaste" :D. Tykkään vuorotella kauno- ja tietokirjoja. Mutta tässä muutama sananen yhdeksästä kirjasta.
    IX) Luonnontieteet:
    Tiina Raevaara - Koiraksi ihmiselle
    Geneetikko ja kaunokirjailija Raevaara käsittelee koiran kehittymistä eri näkökulmista. Varmaa totuutta koiran iästä tai kesyyntymisen tavasta ei ole. Oli huikaisevaa ajatella, kuinka kauan koira on kulkenut ihmisen rinnalla, kumppanuuttamme ei pidä siis vähätellä. Genetiikkaa käsittelevät osiot olivat itselleni haastavaa luettavaa, mutta Raevaara on kirjoittanut aiheesta niin ymmärrettävästi kuin vain voi. Kiehtova kirja piti otteessaan, aihetta käsiteltiin lämmöllä :).

    XV) Kirjallisuustiede
    Katja Jalkanen - Rivien välissä
    Kirjablogeja lukeneena tämä ei tuonut minulle paljon uutta kirjailijoiden ja kustannusmaailman kommentteja lukuunottamatta. Silti tutusta aiheesta oli mukavaa lukea tällainen yleisesitys. Siitä olin ehkä hieman yllättynyt, kuinka niin moni kirjabloggaaja on kuitenkin ammattinsakin kautta tekemisissä aiheen kanssa. Voi olla, että tämä seikka nostaa rimaa liittyä kirjabloggaajien joukkoon.

    XVII) Historia:
    Eero Kuparinen - Aleksandriasta Auschwitziin: Antisemitismin pitkä historia
    Minua on kummastuttanut, miksi juutalaisia on vainottu kautta aikojen. No, tämä antiikin ajoista alkava, kronologisesti etenevä teos antoi minulle vastauksen ja enemmänkin. Tahkosin kirjaa kauan, vaikkei kirjaa oltukaan onneksi kirjoitettu mässäilevään tai kauhistelevaan sävyyn, joten se ei siinä mielessä ollut raskasta luettavaa. Uutta tietoa minulle tuli erityisesti antiikin ajoista ja Itä-Euroopan tilanteesta 1900-luvun alussa.

    Jaakko Hämeen-Anttila - Trippi ihmemaahan: huumeiden kulttuurihistoria
    Olin aika yllättynyt kirjan "huumemyönteisyydestä", vaikka tottahan se on, että kielloista on seurannut isoja ongelmia ihmisten marginalisoitumisen ja rikollisuuden kasvun myötä. Kirja painottui erityisesti hasiksen ja oopiumin historiaan, Lähi-Itään ja huumekirjallisuuteen. Kirjan lukeminen teki minulle hyvää, sillä olen suhtautunut aiheeseen melko mustavalkoisesti.

    Anu Lahtinen - Pohjolan prinsessat: viikinkineidoista renessanssiruhtinattariin
    Hurjia käänteitä riittää pohjoisen aatelisnaisten elämäkerroissa!

    Sari Katajala-Peltomaa & Ville Vuolanto: Lapsuus ja arki antiikissa ja keskiajalla
    Oli todella mielenkiintoista lukea tällainen kahta eri ajanjaksoa rinnakkain vertaileva teos! Kirjan mukaan meillä on usein turhan synkkä kuva lapsuudesta keskiajalla. Erityisesti kirjasta jäivät mieleen pyhimystarinoiden kuvaukset yksittäisten lasten kohtaloista keskiajalla.

    XIX) Elämäkerrat ja muistelmat
    Umayya Abu-Hanna - Nurinkurin
    Nurinkurin kertoo Umayya Abu-Hannan lapsuudesta ja nuoruudesta. Surullista ja kaunista luettavaa yhtä aikaa. Kieli on huikaisevan kaunista. Israelin ja Palestiinan tilanteesta lukeminen saa minut aina yhtä ahdistuneeksi, niin tälläkin kertaa. Abu-Hanna kuvasi tässä myös riemastuttavasti naiseksi kasvamista, en muista milloin viimeksi olisin noin raikkaaseen otteeseen törmännyt!

    Elizabeth Gilbert - Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin
    Tässä Gilbert kipuilee naimisiin "joutumistaan" ja käy samalla läpi avioliiton historiaa ja aiheeseen suhtautumista eri puolilla maailmaa. Todella mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää luettavaa. Harmi, ettei kirjassa ollut lähdeviitteitä, ehkä täytyy lukea jokin "tieteellisempikin" opus aiheesta.

    Anu Silfverberg - Äitikortti: kirjoituksia lisääntymisestä
    Minä, vapaaehtoisesti lapseton, nyökyttelin raivokkaasti tätä lukiessani, etenkin niissä kohdissa kun kaikenlaiset etuliitevanhemmuudet saivat kritiikkiä. Imetystä on käsitelty niin paljon muutenkin somessa ja muualla mediassa, että sitä käsittelevä luku meinasi uuvuuttaa, mutta muuten kirjassa oli hyviä pointteja. Samalla se oli todella kaunis kuvaus vanhemmaksi tulemisesta.

    VastaaPoista
  37. Valmista on! 19 kirjaa ja 9 kategoriaa, hehkulamppu loistakoon kirkkaana talven pimeydessä! Kiitos kivasta haasteesta, Maukka.

    Koostepostaus: http://suketus.blogspot.fi/2013/11/kansankynttilain-kokoontumisajot-haaste.html

    VastaaPoista
  38. Hehkulamppu suoritettu!:)

    Koostepostaus osoitteessa http://lukuhetket.blogspot.fi/2013/11/kansankynttilain-kokoontumisajot-haaste.html

    VastaaPoista
  39. Hehkulamppu kiittää ja kuittaa! :)

    http://elegiakirjat.blogspot.fi/2013/11/koosteet-haasteista-kansankynttilain.html

    VastaaPoista