tiistai 25. helmikuuta 2014

A. J. Jacobs: Kunnon mies (eli maailman vetävin terveyskirja!)

Nemo 2012
Mitä enemmän Jacobsia luen, sen enemmän hänestä pidän. Kunnon mies on populaaritietokirjallisuutta parhaimmillaan. Se on viihdyttävä, monipuolinen ja asiaansa perehtynyt katsaus terveisiin elämäntapoihin.

Juju on siis se, että Jacobs panee itsensä likoon ja omistaa kaksi vuotta elämästään tullakseen maailman terveimmäksi mieheksi. Aiemmista kirjoista tutulla päättäväisyydellä hän pureutuu eri osa-alueisiin teemavuosiensa aikana ja yrittää muokata omista elämäntavoistaan mahdollisimman terveellisiä. Toksiinien välttely, oikea ruokavalio, kuntoilu, melusaasteelta suojautuminen, sikeämmät yöunet ja niin edelleen.

Kirja koostuu kuukauden mittaisista tietylle teemalle omistetuista pätkistä, joiden lopussa on aina pieni kokonaiskatsaus, "terveystarkastus". Kun raportoitavana on 24 kuukauden tapahtumat ja kirjassa "vain" 400 sivua, voi itse kukin ynnätä, ettei yhden luvun pituus ole päätä huimaava. Joskus tuntikin, että tietystä aihealueesta olisi halunnut lukea lisääkin, ja sitten harmitteli että juttu siirtyi eteenpäin käsittelemään jotain vähemmän kiinnostavaa asiaa, kuten silmäharjoitusten tekemistä. :) Kaikkea ei kuitenkaan voi saada: yleisesitys on aina yleisesitys.

Jacobsin tyyli vetoaa ainakin meikäläiseen kovasti. Palasin kirjan pariin kuin vetävämmänkin juonivetoisen romaanin ääreen. Huumorin ja paneutuneisuuden yhdistelmä on erinomainen. Kirja etenee kevyesti ja siinä koetetaan joskus hassujakin asioita, mutta puuhissa on kuitenkin käytännössä aina mukana joku tutkimusten tukema tolkku.

Monipuolisuutensa takia kirja ilmentää hienosti seikkaa, joka usein hämärtyy yksittäisiä aiheita käsittelevissä terveystietoiskuissa: terveys on monipuolinen kokonaisuus. Jos ahdistuu liikaa terveysasioista, voi lamaantua. Jos lähtee ulos lenkille, se tekee hyvää sydämelle ja verisuonille, mutta asfaltilla juokseminen ei ole hyvästä polville, ja kaupungissa juostessa saattaa joutua murehtimaan pienhiukkaspitoisuuksia sekä synkeitä tilastoja liikenteessä vuosittain kuolevien ihmisten määristä. Toisaalta auringonvalo käynnistää kehon oman D-vitamiinituotannon ja pelkkä ulkoilmassa oleilu tekee hyvää.

Vaikka Jacobsin lähestymistapa on aika äärimmäinen, tämän kirjan viesti on loppujen lopuksi siis hyvin maltillinen: Kaikkea ei voi saada. Keskity olennaiseen. Vetoaa tällaiseen sohvaperunaan, joka vielä etsii sitä liikuntalajia, joka veisi mennessään. Poimin silti muutaman vinkin, joita ajattelin terveyteni nimissä yrittää panna täytäntöön. Yritän muistaa mennä kyykkyyn, kun tarvitsen jotain vaikka matalalla olevasta laatikosta, sen sijaan että taivuttaisin vain selkää. Pohdin, miten saisin kotona järjestettyä itselleni tietokonepisteen, jossa voisin tehdä töitä seisten. Pakkaan herkut pois silmistä yhden tai pari namia syötyäni – poissa silmistä, poissa mielestä pitää paikkansa hämmentävän hyvin! Kirja on pullollaan sekä hyviä että vähän hassujakin terveysvinkkejä, eiköhän niistä jokainen jotain omaan elämäänsä löydä. Takana on hyvät pienet liitelistat Jacobsin mielestä parhaista vinkeistä.

P.S. Suomennoksesta välittyy (ainakin minusta) persoonallinen sävy. Lotta Heikkerille kiitos jouhevasta lukukokemuksesta!

A. J. Jacobs
Kunnon mies : kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä
Nemo 2012
Suom. Lotta Heikkeri
400 s.

4 kommenttia:

  1. Jacobs on jännä, tarttuu kiinnostaviin aiheisiin, panee itsensä likoon ja osaa vielä kirjoittaakin tekemästään. Tätä en ole lukenut, mutta se Raamatullinen vuosi on tullut luettua monta vuotta sitten ja diggasin siitä paljon.

    Tuo "keskity olennaiseen" on hyvä ohje. Välillä tosissaan ahdistaa kaikkien ohjeistusten ja suositusten keskellä. Pitäisi liikkua eri tavoin, mutta muistaa, ettei liian myöhään, jotta saa unta. Pitää muistaa syödä tuntia ennen treeniä ja heti treenin jälkeen, muttei liian myöhään, jotta saa unta. Pitää pitää lepopäiviä, syödä sitä ja tätä, muttei tuota paitsi joskus sittenkin... Huoh, pieni ihminen menee helposti ihan solmuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Haluaisin lukea sen ihan ensimmäisen kirjan myös, jossa se luki tietosanakirjan alusta loppuun. En oo ihan varma, millaisen kirjan siitä kokemuksesta voi kirjoittaa, mutta Jacobs siinä kai onnistuu jos joku. :D

      Sillä on itsellään kai jotain lieviä pakko-oireita (vai miksi niitä kutsutaan, OCD), joten vaikka se hanakasti takertuu kaikenlaiseen monimutkaiseen yksityiskohtaisuuteen, se aika urheasti kyllä pyrkii "tolkullisiin", siis realistisesti jokapäiväisessä elämässä toteutettaviin, ratkaisuihin. On jotenkin herttaista, että se on ne lopun vinkitkin jakanut aina kahteen osaan: ensin tavallisille ihmisille suunnatut nyrkkisäännöt ja sitten kaltaisilleen superintoilijoille suunnatut extremevinkit. ^_^

      Poista
  2. Tämä on mainio kirja! Luin tämän synnärillä reilu vuosi sitten ja rento tyyli sopi valtavan hyvin hormonihöttöisille aivoille. Vieläkin naurattaa se luolamiestreeni ja koroke vessaan, että kakkaaminen tarpeeksi kyyryssä onnistuisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Se luolamiesjuttu oli hulvaton! :D On kyllä ihan parhaasta päästä tietokirjoja tälläset.

      Poista